76 procent af dem, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.
Hvert år bliver 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet.
Dagligt svarer det til, at 15 danskere får hjertestop på gader og stræder, i hjemmet og i idrætsforeningen. Sådan lyder tal fra Dansk Råd for Genoplivning.
Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 16 procent, mens den i 2016 var 10,4 procent. De fleste personer får således varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent. Med genoplivning og brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter efter hjertestop kan chancen for at overleve øges til 50-70 procent.
FAKTA: De 6 vigtigste tal
- 5.400 danskere får hjertestop udenfor hospitalet. Det svarer til 15 personer om dagen.
- Tre ud af fire hjertestop sker i private hjem. Overlevelsen efter hjertestop i hjemmet er cirka 11 procent mod cirka 32 procent efter hjertestop uden for hjemmet.
- I 2018 overlevede 16 procent af hjertestoppatienterne til og med 30 dage efter hjertestoppet.
- Vidner træder til med genoplivning i 77 procent af alle tilfælde af hjertestop uden for hospital.
- I dag stødes 9 procent af alle personer med hjertestop uden for hospital med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer.
- 76 procent af dem, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.